18 de set. 2011

V Congrés de Biologia de Conservació de les Plantes

Del 28 de setembre a l'1 d'octubre de 2011 es celebra el V Congrés de Biologia de Conservació de les Plantes a la localitat d'Es Mercadal a l'illa de Menorca.
La web oficial d'aquest congrés és la següent:
Aquí hi podreu trobar tota la informació relacionada amb el congrés: temàtica, programa, conferències, inscripció, etc.
 

1 de jul. 2011

Mètode de cultiu ecòlogic

Mètode de cultiu ecòlogic d'horta de Gaspar Caballero de Segovia consisteix en una rotació de cultius per famílies botàniques i en un disseny de parades en crestalls.

Trobareu més informació al següent enllaç:

El mètode que duu el seu nom és un sistema nascut a Mallorca, fruit de les experiències que, al llarg de diversos anys va acumular en una finca del municipi de Costitx cridada “Sa Feixeta”. Aquest mètode sorprèn per la seva senzillesa i eficàcia. Resulta fàcil i agradable obtenir hortalisses ecològiques en un mínim espai de terra, amb un mínim consum d'aigua i un mínim treball de sembra i manteniment. Gaspar ha demostrat que la seva metodologia a més de senzilla és versàtil i fàcil d'adaptar a qualsevol grandària de superfície, duent-la a horts convencionals, extensions àmplies de cultiu, jardins en cases, espais públics, col·legis, i fins i tot en les balconades i terrasses de qualsevol llar amb una versió del seu mètode especial per a pasteras i tests.





17 de juny 2011

I Jornades sobre el Paisatge Menorca 2011

Els dies 21 i 22 de Juny tindran lloc les primeres Jornades sobre el Paisatge a Menorca (Maó, 2011) organitzades pel Consell Insular de Menorca.

CIMe, plaça de la Biosfera 5, Maó. Tel. 971356251. Correu: prado.urbina@cime.es. Fax 971368216.

Inscripcions: la inscripció és gratuïta, però limitada a 50 persones. Es pot realitzar al Departament de Medi Ambient del Consell Insular, per telèfon, correu electrònic o fax.

Informació sobre l'horai i les conferències:
http://www.cime.es/novacime/cime03/index_03.asp




30 d’abr. 2011

"Arbres d'Algendar"

“Arbres d’Algendar” és una iniciativa de Càritas Diocesana de Menorca que té per objectiu la inserció socio-laboral de persones en risc d'exclusió social mitjançant la recuperació i cultiu d’arbres fruiters de varietats tradicionals de Menorca, que en el transcurs dels darrers anys ha patit un clar retrocés en detriment de varietats foranies. “Arbres d’Algendar” neix com una recuperació d’aquesta agrocultura específica de la nostra illa.

Per aquest motiu Càritas Diocesana de Menorca ha creat el viver ''Arbres d’Algendar” que produeix aquests fruiters, a més d’espècies forestals produïdes amb llavors recollides a Menorca. Tota la producció és ecològica -Càritas és soci de l’Associació de Productors d’Agricultura Ecològica de Menorca i membre del Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica – i sota estrictes controls de qualitat.


Es posen a la venda varietats locals de fruiters (pomeres, pereres, figueres, pruneres, etc.) i altres plantes de la flora de Menorca (om, sauquer, alzina, estepa blanca, camamil·la, romaní, etc.). Podeu solicitar-ne les varietats que us interessin, el seu preu és de 13€. Podeu trobar més informació sobre les varietats a la web http://www.arbresalgendar.com/ca/index.php o contactar a info@arbresalgendar.com o 971 386 279.


17 d’abr. 2011

Joan Joaquim Rodríguez Femenias

Als següents enllaços i referències podreu conèixer amb detall la figura de J. J. Rodríguez Femenias (Maó, 1839-1905), un naturalista i empresari menorquí del segla XIX. D'aquest magnífic personatge, apassionat botànic i explorador, conservem un gran llegat documental. De la seva obra en destaca la Flòrula de Menorca (Maó, 1904), que representa la base de referència de la flora de l'illa de Menorca (actualitzada recentment amb el Catàleg de la flora vascular de Menorca de Fraga & al, 2004), i els seus estudis sobre algues marines, pel que s'el considera uns dels algòlegs espanyols més importants. 




Enllaços Web i Bibliografia:

http://www.menorca.info/opinion/442936/joan/joaquim/rodriguez/femenias

Web d'Arqueologia i Història de Menorca

Web sobre l'arqueologia i la història de Menorca
http://www.menorcaweb.net/arqueologia/menorca/indexe1.htm

Biblioteca digital d'arqueologia i història de Menorca
http://www.menorcaweb.net/arqueologia/menorca/biblio1.html

26 de març 2011

Nuralagus rex: un conill gegant a Menorca

Nuralagus rex és el nom científic que els seus descobridors han donat al conill gegant que va viure fa entre 3 i 5 milions d'anys a Menorca. Els fòssils d'aquest mamífer terrestre extingit van ser trobats en una paret rocosa a Punta Nati (Ciutadella) l'any 1989. Els investigadors (Quintana, J.; Köhler, M.; Moyà-Solà, S.) han publicat recentment (Març de 2011) aquest interessant estudi a la revista Journal of Vertebrate Paleontology, la qual li dedica la imatge de portada del mes. A l'article es demostra com possiblement es tracte d'un cas de gegantisme insular per les dimensions dels ossos trobats al camp menorquí.



Podeu llegir l'article complet al següent enllaç: 

O si ho preferiu, teniu la noticia de la RTVe a l'enllaç:



26 de gen. 2011

II JORNADES DE BOTÀNICA A MENORCA

Les II Jornades de Botànica a Menorca tindran lloc a la sala multifuncional des Mercadal dels dies 26 al 30 d'abril de 2011, i estan organitzades conjuntament per l'Institut Menorquí d'Estudis, el Consell Insular de Menorca i la Universitat de les Illes Balears.

En aquestes jornades es tractarà com a tema central la conservació de la flora a les illes de la Mediterrània. Dins la conca mediterrània, considerada un punt calent de biodiversitat, els sistemes insulars destaquen pel seu interès biogeogràfic i constitueixen territoris on factors com l’aïllament geogràfic i les condicions ambientals particulars han afavorit els processos d’especiació i han afavorit la presència de nombrosos endemismes. En el cas de la Mediterrània les illes comparteixen moltes de les amenaces i dificultats relacionades amb la conservació de la flora.


Font: Life+ RENEIX - Consell Insular de Menorca (CIMe)
http://lifereneix.cime.es/Contingut.aspx?IdPub=8927&Menu=Jornades